Renovatie en herbestemming Gebouw 88 Spoorzone Tilburg

Renovatie en herbestemming Gebouw 88 Spoorzone Tilburg

programma

Gebouw 88 ligt op de voormalige hoofdwerkplaats van de Nederlandse Spoorwegen in Tilburg. In 1878 gebouwd als onderdeel van een dubbele carr├ębebouwing, maar in 1913 verbouwd tot zadelmakerij. Hiervoor is de volledige zolderverdieping met dak verwijderd, een extra verdieping toegevoegd en vervolgens de volledige zolderverdieping en dak er bovenop teruggeplaatst. In 1975 zijn de verdiepingen aangepast voor kantoren en directie, met de bouwkundige toepassingen zoals in die tijd gebruikelijk: verlaagde systeemplafonds en grindbetonnen elementen aan de gevel. Deze elementen hebben vanaf 1975 de schoonheid van de oude gevel verhuld. Door deze te verwijderen komt Gebouw 88 weer volledig tot zijn recht in dit voormalig industrieel gebied dat de komende jaren nog volop in ontwikkeling is.

De stalen kozijnen op de begane grond zijn behouden, ook is ingezet op behoud van de authentieke sfeer van de binnenruimte die enkel nog op deze verdieping aanwezig was. De verdiepingen hebben hun volledige hoogte terug gekregen waardoor de kap nu ook volledig in het zicht is. het dak is ge├»soleerd en nieuw gedekt met keramische pannen. Kozijnen zijn behouden waar mogelijk, nieuw ingevuld als bestaand. Nieuwe toevoegingen zijn ingevuld met zwarte elementen. Zoals ook de nieuwe “entreetoren” aan de zuidgevel die bovenin de nieuwe gebouwinstallaties herbergt.

Centraal in het gebouw is een nieuwe lift en trappartij geplaatst die aansluit op de nieuwe gebouwstructuur: centrale kantoorpleinen omsloten met kantoren. Een knap project van Van der Weegen Bouwgroep, met interieur door Kragt.

oppervlakte

ontwerp
Ed Bergers, Dennis van Herel

aannemer
Van der Weegen Bouwgroep, Tilburg

fotografie
Stijn Poelstra