Uitvaartcentrum Zuylen Breda

Uitvaartcentrum Zuylen Breda

programma

Het uitvaartcentrum van Zuylen voldeed niet meer aan de huidige functionele, logistieke en programmatische eisen. Een uitbreiding van de aula was noodzakelijk om ruimte te kunnen bieden aan minimaal 300 personen, met een uitloop voor grote uitvaarten. Door een nieuwe entree met ontvangstruimte aan de achterzijde toe te voegen en de routing volledig om te keren, is de logistieke knoop ontward en kunnen nu de verschillende fases van rouw (overlijden-opbaren-afscheid) logisch en respectvol verlopen.

Het bestaande gebouw heeft typologisch geen specifieke uitvaartarchitectuur, maar een volledige aanpassing van de architectuur was financieel niet haalbaar. Vandaar dat gekozen is om de bestaande architectuur te respecteren en een nieuw materiaal, travertin, te introduceren en openheid te creëren naar de begraafplaats. De gevel van de entree/wachtruimte heeft de toevoeging van een bladnerf gekregen als verbinding tussen de dood en het afscheid en de natuur van de begraafplaats.

Zuylen heeft een prachtige maar ook enigszins verborgen begraafplaats, een groene verborgen parel. Door de entree van de aula aan de begraafplaats te situeren zijn er routes door de begraafplaats ontstaan naar de aula en is deze parel toegankelijker, meer openbaar en onderdeel geworden van het moment van afscheid. De route door het groen maakt de overgang van dagelijks leven naar het afscheid veel zachter, natuurlijker en respectvoller. De oude hoofdentree lag direct aan de grote parkeerplaats.

Een uitvaartcentrum is een plaats waar mensen samenkomen tijdens een moeilijke en verdrietige periode in hun leven. De rol van de architect is dit zo goed mogelijk te ensceneren. Een gebouw als een warme deken passend bij de emotie. Dit gebouw biedt niet alleen plaats aan uitvaarten maar is ook geschikt voor meerdere doelen  zoals lezingen en optredens. De begraafplaats is ook veel zichtbaarder, beter beleefbaar en veel meer onderdeel geworden van het publiek domein.

 

Inkijkexemplaar Visie Zuylen

 

oppervlakte

ontwerp
Ilona van Alphen, Ben Baudoin

aannemer
Aannemersbedrijf M.P. Drijvers BV, 's-Hertogenbosch

fotografie
John van Groenedaal